«Arta Razboiului»
Manevrele strategice din spatele crizei coronavirusului
de Manlio Dinucci
În timp ce criza coronavirusului paralizează societăți întregi, forțe puternice lucrează pentru a profita la maximum de situație.
· Pe 27 martie, NATO sub comanda SUA s-a extins de la 29 la 30 de membri, incluind Macedonia de Nord.
· În ziua următoare - în timp ce continua exercițiul SUA «Apărătorul Europei 2020», cu mai puțini soldați, dar cu mai multe bombardiere nucleare - a început în Scoția, exercițiul aeronaval NATO «Războinicul comum» cu forțele SUA, britanice, germane și altele, care va dura până pe 10 aprilie, inclusiv cu manevre la sol.
Între timp, membrii europeni ai NATO sunt avertizați de Washington că, în ciuda pierderilor economice cauzate de coronavirus, ei trebuie să continue să își mărească bugetele militare pentru a «păstra capacitatea de a se apăra», evident, de «agresiunea rusă».
În cadrul Conferinței de securitate de la Munchen, din 15 februarie, secretarul de Stat Mike Pompeo a anunțat că Statele-Unite a solicitat aliaților să plătească 400 de miliarde de dolari, în plus, pentru a mări bugetul militar al NATO, care depășește deja cu mult 1.000 de miliarde anual. Prin urmare, Italia trebuie să-și mărească propria apărare militară, care se ridică deja la peste 26 de miliarde de euro anual, adică mai mult decât a autorizat Parlamentul să se plătească punctual pentru urgența coronavirusului (25 de miliarde).
Astfel, NATO câștigă teren într-o Europă paralizată în mare parte de virus, unde SUA, astăzi mai mult ca oricând, pot face ceea ce vor. La Conferința de la München, Mike Pompeo a atacat violent nu numai Rusia, cît și China, acuzând-o că a folosit Huawei și alte companii ca, «Calul Troiei de Informații», adică ca instrumente de spionaj. În acest sens, Statele-Unite își măresc presiunea asupra țărilor europene pentru ca ele de asemenea să-și încalce, acordurile economice cu Rusia și China, și pentru a întări sancțiunile împotriva Rusiei.
Ce ar trebui să facă Italia dacă ar avea un guvern care ar dori să apere interesele noastre naționale reale?
Ø Înainte de toate, ea ar trebui să refuze să mărească cheltuielile noastre militare, umflate artificial cu fake news ale «agresiunii ruse» și să le supună unei revizii radicale pentru a reduce risipa de bani publici în sistemele de arme precum avionul de vânătoare US F-35.
Ø Ea ar trebui să elimine imediat sancțiunile împotriva Rusiei, maximizând comerțul cu aceasta.
Ø Ea ar trebui să respecte cererea - prezentată pe 26 martie la Națiunile Unite de către China, Rusia, Iran, Siria, Venezuela, Nicaragua, Cuba și Coreea de Nord - ca Națiunile Unite să facă presiuni asupra Washingtonului pentru a aboli toate sancțiunile, care sunt deosebit de dăunătoare în momentul în care, țările care le suferă sunt afectate de coronavirus.
Desființarea sancțiunilor împotriva Iranului ar avea, de asemenea, avantaje economice pentru Italia, al cărui comerț cu acesta a fost practic blocat de sancțiunile SUA. Acestea și alte măsuri ar oferi oxigenul, în special întreprinderilor mici și mijlocii sufocate de închiderea forțată, ar face disponibile fondurile destinate urgenței, în special pentru straturile cele mai defavorizate, fără ca pentru aceasta să intre în datorii.
Cel mai mare risc este acel de a ieși din criză, având la gît nodul sforii unei datorii externe care ar putea reduce Italia la condițiile Greciei. Forțele marii finanțe internaționale, care sunt în curs de a folosi coronavirusul pentru o ofensivă la scara mondială cu cele mai sofisticate arme de speculație, sunt mai puternice decât forțele militare, știind că ele de asemenea au în mână pârghiile decizionale ale complexului militar-industrial. Ele sunt acele care pot duce la ruină milioane de economii mici, și cei care pot folosi datoria pentru a acapara sectoare întregi economice.
În această situație, exercitarea suveranității naționale este decisivă. Nu cea a retoricii politice, ci cea, reală, care aparține poporului și garantează Constituția noastră.
il manifesto, 1 Aprilie 2020
Traducere: Light Journalist
COMMUNIQUÉ ON THE CONFERENCE OF 25 APRIL
http://www.natoexit.it/en/home-en/ -- ENGLISH
http://www.natoexit.it/ -- ITALIANO
«DICHIARAZIONE DI FIRENZE»
Per la creazione di un fronte internazionale NATO EXIT in tutti i paesi europei della NATO.
Geografo e geopolitologo. Libri più recenti: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018, Premio internazionale per l'analisi geostrategica assegnato il 7 giugno 2019 dal Club dei giornalisti del Messico, A.C.