Cuvintele jenante ale Papei Francis de la Hiroshima:
«Bomba atomică este imorală și criminală».
Tăcerea bipartida despre Papa
Manlio Dinucci
NdT: traducere actualizata de acord cu site-ul:
Tăcere de mormînt în arcul instituțional italian, întotdeauna vorbăreţ despre Papa, despre cuvintele pronuntate de Papa Francis pe 24 Noiembrie la Hiroshima și Nagasaki: "Utilizarea energiei atomice în scopuri de război este astăzi, mai mult decât oricând, o crimă. Este imorala posesia de arme atomice".
Cuvinte jenante pentru exponenții noștri maximi instituționali, care, ca și cei anteriori, sunt responsabili pentru faptul că Italia, o țară non-nucleară, găzduiește și este pregătită să folosească arme nucleare americane, încălcând Tratatul de Ne-Proliferare la care a aderat, care interzice Statelor militarmente non-nucleare, să primească arme nucleare și să le controleze direct sau indirect. O responsabilitate și mai gravă înca, pentru că Italia, în calitate de membră a NATO, a refuzat să adere la Tratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare, votat de marea majoritate a Adunării generale a ONU: care obliga Statele semnatare, să nu producă sau să posede arme nucleare, să nu utilizeze sau să amenințe să le utilizeze, să nu le transfere sau să le primească direct sau indirect, cu scopul eliminării totale a acestora.
JENANTA pentru guvernanti, întrebarea pe care Papa Francis o face de la Hiroshima: “Cum putem vorbi despre pace în timp ce construim arme noi și formidabile, de război?” În Italia, bombele nucleare estimate în prezent, sunt de aproximativ 70, toate modelul B61, dar urmează să fie instalate pe teritoriul italian, noile și cele mai mortale bombe nucleare SUA B61-12 (în număr încă necunoscut) în locul actualelor B-61. B61-12 are o focoasa nucleara cu patru opțiuni de putere selectabile: în momentul lansarii, puterea de explozie este aleasă, în funcție de ținta de atins. Spre deosebire de B61, lansat vertical pe țintă, B61-12 este lansata la distanță și ghidata printr-un sistem de satelit. De asemenea, are capacitatea de a pătrunde în subteran, chiar și prin beton armat, explodând în profunzime pentru a distruge buncărele centrelor de comandă și structurile subterane, astfel încât să "decapiteze" țara inamica, într-un ‘first strike’ nuclear.
LA FEL DE JENANTA este și cealaltă întrebare a Papei: “Cum putem propune pacea dacă folosim în permanență intimidarea belica nucleara ca resursă legitimă pentru soluționarea conflictelor?” Italia, în calitate de membră a NATO, a sprijinit decizia lui Trump de a anula Tratatul INF, care, semnat în 1987 de către președinții Gorbaciov și Reagan, a permis eliminarea tuturor rachetelor nucleare de rază medie distribuite în Europa, inclusiv cele instalate în Comiso. SUA sunt în curs de a dezvolta noi rachete nucleare intermediare, atât de croazieră cît și balistice (care sunt capabile sa atinga ținte doar câteva minute după lansare), care urmează să fie distribuite în Europa, cu siguranță, de asemenea, în Italia, contra Rusia, și în Asia, împotriva Chinei. Rusia a avertizat că, dacă acestea vor fi răspândite în Europa, ea îsi va ținti rachetele sale nucleare spre teritoriile în care vor fi instalate.
PUTERILE NUCLEARE au un total de aproximativ 15.000 de focoase nucleare. Mai mult de 90% aparțin Statelor Unite și Rusiei: fiecare dintre cele două țări are aproximativ 7.000. Celelalte țări care au focoase nucleare sunt: Franța (300), China (270), Marea Britanie (215), Pakistan (120-130), India (110-120), Israel (80), Coreea de Nord (10-20). Alte cinci țări - Italia, Germania, Belgia, Olanda și Turcia - au împreună aproximativ 150 de focoase nucleare americane instalate pe teritoriile lor. Cursa armelor are loc acum, nu în cantitate, ci în calitate: adică, în tipul platformelor de lansare și în capacitățile ofensive ale focoaselor nucleare.
Un submarin american de clasa Ohio este capabil sa lanseze, în mai puțin de un minut, 24 rachete balistice Trident armate cu 120 la 190 focoase nucleare, a căror putere explozivă este mai mult decât dublul tuturor explozibililor non-nucleari, utilizati în al Doilea Război Mondial. Noua rachetă intercontinentală rusească, Sarmat, cu o rază de 18.000 km, este capabilă să transporte de la 10 până la 16 focoase nucleare care, reintrând în atmosferă la viteză hypersonică (mai mare de 5 ori decât cea a sunetului), manevrează pentru a scăpa de rachetele interceptoare.
ȘI CÎND Papa Francis afirmă că utilizarea energiei nucleare în scopuri de război este "o crimă nu numai împotriva Omului și a demnității sale, ci împotriva oricărei posibilități a unui viitor în casa noastra comuna", care pune în pericol viitorul Pământului, aici nu trebuie să tacă cei care sunt angajați în apărarea mediului înconjurător: deoarece cea mai gravă amenințare la adresa mediului vieții de pe planetă este războiul nuclear, și este o prioritate, obiectivul eliminării complete al armelor atomice.
Rămâne de văzut pînă la ce punct avertismentul emis de Papa Francis, transmis de la Hiroshima, este primit în Biserica ea însăși, și în general printre catolici. Nu este prima dată când el lanseaza această alertă, dar vocea lui, folosind o frază din Evanghelie, se aseamănă cu cea a "cuiva care țipă în pustiu". În acest punct, o propunere laică apare spontan: Dacă lipsește conștiința, sa se dezvăluie cel puțin, instinctul de supraviețuire.
il manifesto, 26 Noiembrie 201
Traducere: Light Journalist
«DECLARATIA DE LA FLORENTA»
DANSK DEUTSCH ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ITALIANO NEDERLANDS
PORTUGUÊS ROMÎNA SLOVENSKÝ SVENSKA TÜRKÇE РУССКИЙ
PORTUGUÊS ROMÎNA SLOVENSKÝ SVENSKA TÜRKÇE РУССКИЙ
Manlio Dinucci
Geograf și geopolitolog. Cele mai recente cărți: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014; Diario di viaggio, Zanichelli 2017; L'arte della guerra / Annali della strategia USA / NATO 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018, Prémio Internacional de Análise Geostratégica acordat pe 7 iunie 2019 de Club de Periodistas de México, A.C.