Quantcast
Channel: Free Pages
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4904

TUR -- Manlio Dinucci -- İtalya, « Büyük Ülke statüsünü » nasıl kazandı?

$
0
0
Resultado de imagem para Pictures of fighters bombarding in Iugoslavia
İtalya, « Büyük Ülke statüsünü» nasıl kazandı?
yazan Manlio Dinucci

24 Mart 1999’da, İtalyan Senatosunun oturumu saat 20.35te, o dönem DAlema hükümetinin (Ulivo, Pdci, Udeur) Başkan Yardımcısı olan Sayın Sergio Mattarellanın seslenişiyle yeniden açılır: « Sayın Senatörler, haber ajanslarında da yer aldığıüzere, NATO harekatı saat 18.45’te başlamıştır ».
O sırada, Aviano’dan (Friuli) kalkan, ABD 31nci Filosuna ait F-16 uçaklarının bombaları Priştine ve Belgrad’ıçoktan vurmuştu bile. Ve diğer İtalyan üslerinden havalanan, ABD ve müttefiklerine ait yeni avcı-bombardıman dalgaları arkadan gelmek üzereydi.
Böylece İtalya, Anayasasını (11, 78 ve 87nci maddeler) ihlal ederek, hükümetin parlamentoyu haber ajanslarından sonra, başladıktan sonra bilgilendirdiği bir savaşa sürüklenmiş oldu.
Yugoslavya’ya yönelik savaştan yirmi gün önce, Massimo D’Alema –İl Reformistaya verdiği mülakatta (24 Mart 2009) bizzat anlattığıüzere Washingtona davet edilmiş ve Başkan Clinton tarafından kendisine şu öneride bulunulmuştu: «İtalya savaş sahnesine o kadar yakın ki, askeri harekatlara katılmanızı talep etmiyoruz, üslerini bize kullandırtmanız yeterli olacaktır ».
D’Alema ona kibirli bir şekilde şu yanıtı vermişti: «Üzerimize düşen sorumluluğu ittifakın diğer ülkeleriyle eşit oranda üstleneceğiz », yani İtalya, Yugoslavyaya karşı savaşta sadece üslerini değil ama aynı zamanda avcı-bombardıman uçaklarını da hizmete sunacaktı. Böylece 54 İtalyan uçağı, ABD komutanlığı tarafından belirlenen hedeflere saldırarak bombardımanlara katılacaktır.
D’Alema verdiği mülakatta bunun « ahlaki olarak doğru ve aynı zamanda rolümüzü hakkıyla yerine getirmenin yolu olduğunu » anlatmaktaydı. Haziran 1999da Başbakan sıfatıyla, « uçak sayısı yönünden ABDden sonra ikinci ülke konumundaydık. İtalya büyük bir ülkedir ve bu savaşta gösterdiği angajman karşısında şaşırmamalıyız » açıklamasında bulunmuş ve pilotlar için bunun « büyük bir insani ve mesleki deneyim » olduğunun altınıçizmişti.
İtalya böylece, Yugoslavyaya karşı savaşta hayati bir rol üstlenir. 78 günde 38 000 adet sorti gerçekleştiren ve Sırbistan ve bugünkü Kosova üzerine 23 000 bomba ve füze (çoğu fakirleştirilmiş uranyum içeren) bırakan 1 100 uçağın büyük bölümüİtalyan üslerinden havalanmıştır.
Böylelikle ABD’nin ve NATO’nun İtalyadaki üs sisteminin tamamı harekete geçirilerek test edilmiş ve gelecekteki savaşlar için gücünün arttırılmasının yolu açılmıştır. Bir sonraki savaş 2011de Libyaya karşı olacaktır.
D’Alema hükümeti, henüz Yugoslavya’ya karşı savaş devam ederken, 23-25 Nisan 1999da Washingtonda düzenlenen ve Yeni Stratejik Konseptini operasyonel hale getiren NATO zirvesine katılıyordu: NATO, üye devletleri « 5nci maddede öngörülmeyen, İttifak toprakları dışındaki krizlere misilleme operasyonları yürütme » taahhüdünde bulundukları bir ittifaka dönüştürülmüştür.
NATO’nun Doğuya doğru genişlemesi burada başlamaktadır. NATO, Yugoslavya Federasyonunu yıktıktan sonra, yirmi yıl içerisinde, Rusyanın sınırlarına doğru gittikçe daha da yayılarak 16dan 29 devlete genişler (şimdi eğer Makedonyayı da dahil edersek 30 devlete).
Bugün, « Kuzey Atlantik sahası » Afgan dağlarına kadar dayanmış durumdadır. Ve İtalyan askerleri, İtalya ya da müttefiklerine ne saldırmış, ne de onları tehdit etmiş olan bir ülkenin yok edilmesi sürecine katılarak, İtalya tarafından yirmi yıl içerisinde kazanılan ve DAlemanın kibirle « büyük ülkenin yeni statüsü » olarak tanımladığını teyit edecek şekilde orada bulunmaktadırlar.
Yugoslavya’ya karşı savaş, NATOnun 70.yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Sempozyumun temalarından biri olacaktır.
« Yugoslavya: 20 yıl önce, yeni NATO’nun kurucu savaşı» başlıklı tema, video belgeleri eşliğinde 7 Nisan Pazar günü Floransada (Cinema Teatro Odeon, Piazza Strozzi, 10.15-18.00) düzenlenecek olan « NATOnun 70 yılı: Hangi tarihi bilanço? Savaştan çıkmak, hemen şimdi! » başlıklı Uluslararası Sempozyumda ele alınacaktır. Diğer temalar arasında « Nükleer savaşın ön cephe hattında Avrupa » da yer almaktadır.
Konuşmacılar: Global Research Müdürü, M. Şosudovski (Kanada); Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri Uzmanı, V. Kozin (Rusya); Belgrad Forumu Başkanı, Ž. Jovanović (Sırbistan); deneme yazarı, D. Johnstone (ABD); köşe yazarı, P. Craig Roberts (ABD). İtalyan konuşmacılar arasında: A. Zanotelli, G. Strada, F. Cardini, F. Mini, G. Chiesa, A. Negri, T. Di Francesco, M. Dinucci.
Düzenleyenler: Comitato No Guerra No NATO ve Global Research. Pax Christi, Comboniani, Wilpf ve diğer kurumların katılımıyla. Sempozyuma katılım (giriş serbesttir) için adınızı ve adresinizi G. Padovanoya iletmeniz yeterlidir: Elektronik posta : giuseppepadovano.gp@gmail.com / Cep telefonu 393 998 3462.
Çeviri : Osman Soysal
INVITATION
AU COLLOQUE INTERNATIONAL
POUR LES 70 ANS DE L’OTAN


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4904