Quantcast
Channel: Free Pages
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4904

RO -- Manlio Dinucci -- Casa Alba pregateste reîntoarcerea euro rachetelor

$
0
0
Imagem relacionada


Arta Razboiului
  Casa Alba pregateste reîntoarcerea euro rachetelor

 Anuntul ca “Trump nu respecta tratatul nuclear istoric cu Moscova” – Tratatul asupra Fortelor Nucleare Intermediare (INF) – nu a fost neasteptat. Însa acum este oficial. Pentru a întelege domeniul de aplicare al acestui act, trebuie sa ne amintim contextul istoric în care ia fiinta tratatul.

A fost semnat la Washington, pe 8 Decembrie 1987, de catre Presedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, si de catre Presedintele URSS, Mihail Gorbaciov, acordat anul anterior, la Summitul de la Reykjavik. În conformitate cu acelasi lucru, Statele Unite se comprometeau sa elimine “Eurorachetele”: rachetele balistice Pershing II, instalate în Germania Occidentala, si rachetele de croaziera lansate de la sol, introduse în Marea-Britanie, Italia, Germania, Belgia si Olanda; Uniunea Sovietica se compromitea sa elimine rachetele balistice SS-20, fixate pe teritoriul sau.

Tratatul INF stabilea nu numai o limita instalarii unei categorii specifice de rachete nucleare, însa eliminarea tuturor rachetelor de aceasta categorie: în 1991, au fost eliminate 2692 în totalitate. Limitarea tratatului a consistat în faptul ca el a eliminat rachetele nucleare intermediare si de scurta distanta, lansate de la sol, însa nu rachetele lansate de pe mare si din aer. Cu toate acestea, Tratatul INF a constituit primul pas în directia unei adevarate dezarmari nucleare.

Acest rezultat important sa datorat în mod esential, “ofensivei de dezarmare” lansata de Uniunea Sovietica a lui Gorbaciov: pe 15 Ianuarie 1986, propusesera nu numai sa elimine rachetele sovietice si nord-americane de distanta intermediara, însa de asemenea, sa stabileasca un program global, în trei faze, pentru interzicerea de arme nucleare pîna la anul 2000. Proiect care a ramas pe hîrtie, deoarece Washington a profitat de criza si de dezagregarea super puterii rivale, pentru a-si mari superioritatea strategica, incluind suprematia nucleara a Statelor Unite, care ramînea ca singura super putere pe scenariul mondial.

Nu a fost din întîmplare ca Tratatul INF a fost pus în dezbatere de Washington, atunci cînd Statele Unite au vazut scazînd avantajul lor strategic în relatie cu Rusia, cu China si cu alte puteri. În 2014, fara ca sa prezinte orice dovada, Administratia Obama a acuzat Rusia  ca ar fi experimentat o racheta de croaziera înterzisa de Tratat, anuntînd ca “Statele Unite considera instalarea, în Europa, de rachete cu baza la sol”, adica, abandonarea Trataului INF (il manifesto, 9 Iunie 2015).

Planul a fost confirmat de Administratia Trump: în anul fiscal 2018, Congresul a autorizat finantarea unui program de cercetari si dezvoltare pentru o racheta de croaziera lansata de la sol, de pe o platforma mobila pe o sosea. Planul este sprijinit de aliatii europeni ai NATO. Recentul Consiliu al Atlanticului de Nord, la nivel de Ministrii ai Apararii, în care a participat pentru Italia, Elisabetta Trenta (M5S), a declarat ca “Tratatul INF se afle în pericol datorita actiunilor Rusiei”, acuzata de a instala “un sistem de rachete destabilizator, care constituie un risc serios pentru siguranta noastra”. Moscova neaga ca acest sistem de rachete violeaza Tratatul INF, si la rîndul sau, acuza Washington de a fi instalat rachete interceptoare (acelea ale “scutului”) în Polonia si în Romînia, care pot fi folosite pentru a lansa rachete purtatoare de ogive nucleare.

De acord cu stirile divulgate de Administratia Trump, Statele Unite se pregatesc pentru a instala rachete nucleare de distanta intermediara, lansate de la sol, nu numai în Europa împotriva Rusiei, însa de asemenea în Pacific si în Asia, împotriva Chinei.

il manifesto, 23 Octombrie 2018

Traducere: Light Journalist


 NO WAR NO NATO

Geografo si geopolitolog. Ultimele lucrari publicate: Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Diario di viaggio, Zanichelli 2017 ; L’arte della guerra / Annali della strategia Usa/Nato 1990-2016, Zambon 2016, Guerra Nucleare. Il Giorno Prima 2017; Diario di guerra Asterios Editores 2018.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 4904