Quantcast
Channel: Free Pages
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4904

ROMÎNA – Interventia lui Vladimir Putin, în Sesiunea de Închidere a Clubului International de la Valdai – 1ª PARTE

$
0
0
Întîlnirea de la Clubul International de la Valdai
Vladimir Putin a participat la sesiunea celei de-a 13-a întîlnire anuala a Clubului International de Dezbateri de la Valdai, a carui tema a fost : Viitorul în Progres :  Modelînd Lumea Viitorului.  
 At a meeting of the Valdai International Discussion Club.
27 Octombrie 2016    
20:00 h
Soci

În decursul unui eveniment care a durat trei zile, 130 de specialisti si analisti politici din 35 de tari, au examinat chestiuni relative dezvoltarii relatiilor internationale, organizarea politica interna, economia, demografia si tehnologia.  
Participantii au cautat mai ales sa studieze formele în care sa atenueze consecintele schimbarilor radicale pe harta politicii globale, criza sistemelor democratice, si activitatea lor, au discutat caile de dezvoltare a relatiilor între Uniunea Europeana si Rusia, si cu ce, în 10 ani, se va putea asemana sistemul global.

Sesiunea finala a fost de asemenea însotita de catre Presedintele anterior al Finlandiei, Tarja Halonen, si de catre Presedintii Austriei si a Africii de Sud precedenti, Heinz Fischer si Thabo Mbeki.
* * *
Ma numesc Timothy Colton. Cunosc cîteva persoane prezente în aceasta sala, si ma simt încîntat ca am fost invitat sa moderez aceasta sesiune finala a ''Marelui nostru Valdai'', din 2016, asa cum îl denumim.
As dori sa încep cu o salutare speciala  adresata oratorului cu care vom începe aceasta sesiune, principalul orator al acestei dupa-amiezi, care bineînteles este, Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, care a binevoit sa fie prezent, si sa participe. Stim cît este de ocupat. Asa ca întotdeauna, apreciem de asemenea bunavoita sa în a raspunde la întrebari. D-le Putin, la un moment dat, atunci cînd veti iesi la pensie, si veti scrie memoriile dvs, veti putea calcula cîte ore ati petrecut în a raspunde la întrebarile persoanelor. Numai în legatura cu acest grup, ati atins un numar foarte înalt de ore, si stiu ca de asemenea o faceti în alte forum-uri. Va multumim profund pentru acest fapt. Astfel fiind, va suntem recunoscatori pentru prezenta dumneavoastra.
Permiteti-mi de asemenea, în acest moment, sa va prezint participantii panoului acestei dupa-amiezi. Îi voi mentiona conform ordinii în care vor vorbi, începînd cu Tarja Halonen, asezata la dreapta Presedintelui. A avut o cariera lunga si variata. Timp de o duzina de ani, de la 2000 la 2012, a fost presedintele tarii vecine Rusiei, Republica Finlandiei.
Va fi precedata de Heinz Fischer, care este asezat la stînga Presedintelui Putin. De asemenea a avut o cariera lunga si diversificata, si numai recent si-a terminat mandatul ca Presedintele Republicii Austriei, pe care l-a ocupat din 2000 pîna în Iulie 2016. Din nefericire, în prezent Austria nu mai are un presedinte, însa asta este o alta istorie.
În al treilea rînd, doresc sa-l prezint pe Thabo Mbeki, o alta cariera lunga si foarte diversificata. Din 1999, pîna în 2008, a îndeplinit functia de Presedinte al Africii de Sud.
As dori în acest moment – cred ca nu este nevoie sa-l prezint pe Andrei Bystritsky, care a fost foarte activ în reuniunea noastra. Dar va pronunta numai cîteva cuvinte referitoare la reuniunea Clubului Valdai de Dezbateri. El este Presedintele Consiliului, al Fundatiei care supervizioneaza toata aceasta organizatie.
Deci, Andrei, te rog.
Presedintele Directoriei Fundatiei pentru Dezvoltarea si Sprijinul Clubului Valdai, Andrei Bystritsky : Multumesc mult.
Domnule Presedinte, moderator, doamnelor si domnilor,
Am ajuns la ultima sesiune plenara a reuniunii anuale de la Valdai. Cred ca am avansat mult în timpul acestor trei zile ale reuniunii. Ma gîndesc ca a fost o conferinta exceptional de interesanta. Am discutat chestiuni actuale care vor determina viitorul nostru. În general, ne-am concentrat asupra a cinci zone, a caror evolutie determina viitorul nostru.
Astfel precum : relatiile internationale, economia, demografia si migratia, tehnologia si tesatura sociala. Aceste arii sunt importante din motive obvii. Chestiunile razboiului si a pacii, depind de relatiile internationale, însa dezvoltarea Omenirii depinde de economie. Chestiunile demografice si migratorii pot perturba stabilitatea multor tari. Tehnologia poate schimba opiniile noastre despre ceea ce este posibil, în aceasta lume.
Si ultimul, structura sociala a influentat întotdeauna politica externa, însa în acest moment, aceasta influenta a devenit special de pronuntata. În general, conferinta a lansat lumina asupra multor chestiuni si de asemenea a ridicat multe îndoieli. Pe de o parte, se pare ca suntem de acord, ca lumea moderna este impensabila fara institutii internationale, si fara drept international, însa starea actuala a acestora, nu este ideala. Lumea are nevoie sa dezvolte si sa îmbunatateasca institutiile existente, si posibil, sa creeze noi institutii, sau chiar institutii complementare.
Este interesant de verificat ca, atunci cînd discutam contradictiile naturale între principalii jucatori globali, majoritatea specialistilor nostrii admit ca aceste contradictii nu sunt de netrecut, si ca exista o oportunitate, cu toate ca mica, de a le trece, si de a ajunge la un acord. Este curios ca multi specialisti arata ca, cu toate ca Statele Unite continua sa reprezinte un rol important ; influenta multor tari, în special a Chinei, Indiei si a Rusiei, a crescut, ceea ce nu se întîmpla cu Europa Occidentala, a carei capacitate si activitate au fost insuficiente, în ciuda puterii sale economice. De fapt, aceleasi, par a fi în decrestere, în comparatie cu cele ale Asiei si ale Rusiei, care sunt în crestere.
De asemenea am discutat arii care nu depind direct de politica, si de autoritati, în special, tehnologiile si migratia. Într-o sesiune despre migratie, intitulata 'Lumea dupa Migratie', idea a fost ridicata, ca sesiunea ar fi trebuit sa fie numita 'Lumea înainte de Migratie', deoarece, se poate întîmpla ca cele mai mari valuri de migratie si cele mai mari amenintari, înca nu au sosit.
Mult  a fost spus despre tehnologie. Cu toate ca suntem constienti de puterea crescînda a tehnologiei, si de a vedea chiar unele consecinte grave, înca nu putem sa întelegem pe deplin scala lor, influenta sau consecintele pe timp îndelungat. Asa cum am spus azi, în parte se datoreste faptului ca Clubul Valdai, si Centrul de Investigatii al Opiniei Publice, VTSIOM, creaza un nou indice pentru a masura nivelul de pregatire a tarilor lumii, în legatura cu viitorul.
Am avut de asemenea, alte doua sesiuni foarte interesante despre Orientul Mijlociu si despre Europa. Participantii, au prezentat opinii foarte diferite, si uneori, opuse.
De asemenea, consider ca reuniunile noastre cu Igor Shuvalov, Viatceslav Volodin, Serghei Lavrov si Alexei Kudrin, au fost foarte interesante. Au fost prezenti în aceste dezbateri, Ella Pamfilova, si multi alti specialisti rusi si straini, importanti.
În concluzie, este imposibil sa  fie spus doar în trei minute, tot ceea ce sa petrecut în timpul ultimelor trei zile. Ca de obicei, vom supune atentia dvs, criterioasa, unui relatoriu asupra aceastei conferinte a Clubului Valdai.
Multmesc,
Timothy Colton : Excelent.
Deci vom trece direct la ceea ce intereseaza. Avem o mare tema, asa cum puteti vedea în program : o Filozofie de Dezvoltare Internationala pentru Noua Lume. Si acelasi, ne reaminteste unele mari chestiuni, care în potential, pot conduce catre multe directii diferite.
Cred ca ne vom gasi în prezenta unei enorme diversitati de comentarii, pe care în ziua de azi, le vom asculta. Filozofia, este un cuvînt destul de exigent, însa, consider ca, atunci cînd este vorba de o dezvoltare internationala, nu este fara sens. Ieri, am facut o cercetare în Google, asupra vocabulelor, filozofie, international si dezvoltare, si am verificat ca fusesera facute 13 milioane de cercetari. Deci, nu exista lipsa de termeni aplicati acestei teme, însa este atît de complexa si multidimensionala, ca cred ca exista multe fatete ale aceluiasi care merita sa fie explorate, într-un moment în care titlurile ziarelor noastre, si ceea ce vedem la internet, sunt dominate în general, de o mare diversitate de întrebari – care au de a face, bineînteles, cu siguranta, conflictele si cu restul. Deci, este usor de pierdut din vedere programul de dezvoltare, care este cu adevarat enorm, si care este în schimbare, asa precum restul lumii noastre.
Este impresionant de vazut, ca parti specifice ale aceluiasi, de exemplu, întelegerea noastra comuna a sablonului adecvat pentru dezvoltare, care timp de un deceniu sau timp de cincisprezece ani, a fost denumit ca fiind consensul de la Washington – acelasi, este în prezent atacat din toate directiile posibile. De asemenea, este curios de vazut ce sa petrecut cu ajutorul pentru dezvoltare, care este o parte specializata a aceleiasi probleme. A existat un moment, nu de mult timp, în care ajutorul pentru dezvoltare era dominat de un numar relativ mic de tari foarte bogate, cu economii capitaliste dezvoltate – tarile bogate ale OCDE. Într-adevar aceasta situatie a început sa se schimbe cu sosirea asa numitilor donatori emergenti, care sunt tarile care obisnuiau sa  fie beneficiarii acestui ajutor, si sunt în prezent, de fiecare data si mai mult, tari donatoare -  tari care înglobeaza cele cinci natiuni ale lui BRICS – ele toate, incluind Africa de Sud – precum Coreia  de Sud, Turcia, Statele Golfului, Venezuela, Chile si Tailandia. Si pentru a face problema si mai complicata, un anumit numar al acestor donatori emergenti, sunt înca tari beneficiare, într-un asemenea mod ca, devin din ce în ce mai atenuate si poroase.
Asa ca un fel de preludiu, as dori sa invit pe Presedintele Putin sa suie la tribuna pentru a discursa. Domnule Presedinte, va rog.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin : Tarja, Heinz, Thabo, colegi, doamnelor si domnilor,
Este întotdeuna, o mare placere sa va vad din nou. Vreau sa încep prin a multumi tuturor participantilor, ai Rusiei, si din exterior, aici prezenti în Clubul International de Dezbateri de la Valdai, pentru rolul vostru constructiv în aceasta munca, as precum ilustrilor nostrii invitati, pentru disponibilitatea lor în a participa în aceasta discutie publica.
Distinsul nostru moderator, a terminat prin a-mi dori o iesire buna la pensie, si eu ambitionez acelasi lucru, atunci cînd va sosi momentul. Este abordajul, si este lucrul sigur de facut. Dar, înca nu am iesit lla pensie, si de moment, sunt înca liderul acestei mari tari. Ca atare, este convenient sa ma retin, si sa evit demonstratii de agresivitate excesiva. Cred ca în nici o situatie, acesta este stilul meu.
Însa consider ca trebuie sa fim sinceri unii cu altii, în special în aceasta întîlnire. Cred ca trebuie sa mentinem discutii deschise si sincere, în caz contrariu, dialogul nostru nu are sens. Ar fi insipid, si fara nici cel mai mic interes.
Cred ca în ziua de azi, acest stil de discutie este extrem de necesar, datorita marilor schimbari care se petrec în lume. Tema întîlnirii noastre din acest an '' Turnînd Lumea de Mîine'', este foarte actuala.
Anul trecut, participantii Forumului de la Valdai, au dezbatut problemele legate de ordinea actuala mondiala. Din nefericire, putine lucruri sau schimbat în mai bine, de-a lungul acestor ultime luni. În realitate, ar fi mai sincer de spus, ca nimic sa schimbat.
Tensiunile generate de schimbarile la distributia influentei economice si politice, continua sa creasca. Neîncrederea reciproca creaza o povara, care limiteaza posibilitatile noastre de a gasi raspunsuri eficace, pentru adevaratele amenintari si provocarile pe care lumea le înfrunta în prezent. De fapt, la ora actuala, întregul proiect de globalizare se gaseste în criza, si în Europa, asa cum bine stim, auzim voci spunînd ca, în acest moment multiculturalismul a esuat.
Cred ca aceasta situatie, sub multe aspecte, se datoreste alegerilor gresite, precipitate si într-o anumita masura, este rezultatul excesului de încredere al elitelor unor tari, de acum un sfert de secol. În acel timp, la sfîrsitul deceniului lui '80, si începutul deceniului lui '90, a existat o oportunitate nu numai pentru a accelera procesul globalizarii, însa de asemenea pentru a-i oferi o calitate diferita. Si sa-l transforme într-o natura mai armonioasa si durabila.
Însa unele tari care se considerau învingatorii Razboiului Rece, nu numai ca s-au evaluat în acest fel, asa cum au afirmat-o deschis, continuînd sa remodeleze ordinea politica si economica mondiala, în asa fel încît sa-si satisfaca propriile lor interese.
În euforia lor, au abandonat, în mod esential, dialogul fundamental si uniform cu ceilalti intervenienti ai vietii politice internationale, au optat prin a nu îmbunatati, si a nu crea institutii universale, si s-au aventurat sa influenteze lumea întreaga, cu ajutorul propagandei si al organizatiilor lor, norme si reguli. Ei au ales calea globalizarii si a sigurantei, în favoarea iubitelor lor e-uri (egos), doar pentru unii, si nu pentru toti. Însa multi se gaseau departe de a fi de acord cu aceasta linie.
De asemenea, putem fi sinceri asupra acestui subiect, deoarece stim foarte bine ca multi nu au fost de acord cu ceea ce se petrecea, dar, în acel timp, unii nu aveau capacitatea sa raspunda, si altii înca nu erau pregatiti sa o faca. În consecinta, rezultatul este ca sistemul de relatii internationale se gaseste într-o stare febrila, si economia globala nu se poate desconecta de criza generalizata. În acelasi timp, regulile si principiile, fie în economie, fie în politica, sunt în mod constant deformate, si de multe ori, vedem ceea ce ieri era considerat ca fiind un adevar, si care atinsese un statut de dogma, inversîndu-se complect.
Daca în ziua de azi, puterile existente gasesc vre-o forma sau norma care sa le fie avantajoasa, ele forteaza pe toti ceilalti sa le îndeplineasca. Însa daca mîine aceleasi norme, împiedica ca ceva sa se petreaca în favoarea lor, ei sunt rapizi în a le arunca la gunoi, declarîndu-le învechite, si definind sau încercînd sa defineasca, noi reguli.
Astfel, suntem martorii deciziilor de a lansa atacuri aeriene în centrul Europei, împotriva Belgradului, dupa aceea împotriva Irak-ului, si apoi, împotriva Libiei. Operatiunile din Afganistan, de asemenea au început fara decizia corespunzatoare  Consiliului de Siguranta al Natiunilor Unite. Dorind sa schimbe echilibrul strategic în favoarea lor, aceste tari s-au separat de cadrul jurudic international, care interzicea implantarea de noi sisteme de aparare de misile. Au creat si înarmat grupuri teroriste, ale caror actiuni de cruzime, au pus pe fuga milioane de civili, au dat origine la milioane de persoane stramutate, si la imigranti, si au scufundat regiuni întregi în haos.
Vedem cum comertul liber este sacrificat, si tarile folosesc sanctiunile ca un mijloc de presiune politica, ignoreaza Organizatia Mondiala de Comert, si încearca sa stabileasca aliante economice închise, cu reguli si bariere rigide, în care principalii beneficiari, sunt propriile lor companii multinationale. Si stim ca acest fapt se petrece. Ei înteleg ca nu pot sa rezolve toate problemele în domeniul Organizatiei Mondiale de Comert (WTO/OMC), si se gîndesc : – De ce sa nu punem la o parte regulile si propria organizatie, si sa construim una noua, în locul ei ? Acest lucru, ilustreaza ceea ce am spus.
În acelasi timp, unii dintre partenerii nostrii, nu demonstreaza nici o dorinta pentru a   rezolva adevaratele probleme internationale, din lumea de azi. În organizatii ca NATO, de exemplu, stabilita în timpul Razboiului Rece, si azi, în mod clar, neactualizata, în ciuda întregii conversatii despre nevoia de a se adapta noii realitati, nu a avut loc nici o adaptare obiectiva. Vedem încercari constante de a transforma OSCE, un mecanism partajat si crucial pentru a garanta siguranta europeana, si de asemenea transatlantica, într-un instrument în serviciul intereselor politicii externe a cuiva. Rezultatul este ca, aceasta organizatie foarte importanta, a fost slabita.
Însa ei continua sa inventeze sesizari imaginare, si avertizari mitice, ca ''amenintarea militara rusa''. Este un negot rentabil, care poate fi folosit pentru a bomba mai multi bani pentru bugetele de aparare interne, a obtine aliati, pentru a-i supune intereselor unei unice super-puteri, sa extinda NATO, si sa puna infra-structurile lor, unitati militare si armament, mai aproape de frontierele noastre.
Desigur ca poate fi o sarcina agradabila, si chiar rentabila, a se retracta ca fiind aparatorul civilizatiei, împotriva noilor barbari. Unica chestiune, este ca Rusia nu are intentia sa atace pe nimeni. Acest lucru, este un absurd complect. De asemenea, am citit analizele scrise de dvs, care va aflati astazi aici, si de catre colegii dvs, din SUA si Europa.
Este ceva de necrezut, irational, si complect irealist. Numai Europa are 300 de milioane de locuitori. Probabil, toti membrii NATO, împreuna cu SUA, complecteaza o populatie totala de 600 milioane. Însa Rusia, are 146 de milioane. Este pur si simplu absurd, sa concepi asemenea idei. Si chiar si asa, ei folosesc aceste idei, pentru a atinge obiectivele lor politice.
O alta problema mitica si imaginara, este aceea pe care o pot numi de isteria SUA, care a atras mai mult din presupusa imiscuire a Rusiei, în alegerea prezidentiala nord-americana. Statele Unite, au multe probleme, cu adevarat urgente, dupa cîte se pare, începînd cu datoria publica colosala, pîna la crestrea violentei, datorita armelor de foc, si cazurilor de actiune arbitrara a politiei.
S-ar putea gîndi ca dezbaterile electorale s-ar concentra în acestea, si în alte probleme ne-rezolvate, însa, dupa cîte se pare, elita, nu are nimic pentru a linisti societatea, deci, încearca sa distreze atentia publica, indicînd presupusii pirati informatici, spioni, agenti de influenta rusi, si asa mai departe.
Trebuie sa pun o întrebare, mie, si dvs, de asemenea : - Cineva îsi imagineaza, ca Rusia poate, în vre-un mod, sa influenteze alegerea poporului american ? De fapt, America, nu este o specie de ''republica a bananelor'', însa da, o mare potenta. Corectati-ma, daca sunt gresit.
Problema este ca, daca lucrurile vor continua în acest sens, ce îi va fi rezervat lumii ? Ce tip de lume, vom avea mîine ? Avem raspunsuri pentru modul de a obtine sa garantam stabilitatea, siguranta si cresterea economica sustentabila ? Stim cum sa facem sa devina  lumea mai prospera ?
Oricît de trist ar fi, în lumea actuala nu exista un consens asupra acestor chestiuni. Poate, prin dezbaterile voastre, ati ajuns la unele concluzii comune si clare, pe care, sunt interesat sa le aud. Însa este obviu, ca exista o lipsa de strategie, si de idei, pentru viitor. Acest lucru, creaza o clima de nesiguranta, care are un impact direct asupra starii de spirit publice.
Studii sociologice realizate în lumea întreaga, arata ca oameni din diferite tari, si în diferite continente, au tendinta de a vedea viitorul, ca fiind ceva întunecat si sumbru. Este trist. Viitorul nu îi seduce, de fapt, îi sperie. În acelasi timp, oamenii nu vad oportunitati reale, sau mijloace de a schimba nimic, pentru a influenta evenimentele, si pentru a modela politicile.
Vorbind în mod formal, tarile moderne au toate atributele democratiei : alegeri, libertatea presei, accesul la informatie, libertate de expresie. Însa, chiar în democratiile cele mai avansate, majoritatea cetatenilor nu au nici o influenta reala asupra procesului politic, nici vre-o interventie directa si adevarata, asupra puterii.
Oamenii simt o lacuna din ce în ce mai mare, între interesele lor si viziunea elitei asupra singurului curs corect, o cale pe care propria elita, o alege. Rezultatul este ca referendum-urile si alegerile, creeaza de fiecare data cu mai multa fecventa, surprize pentru autoritati. Oamenii nu voteaza în nici un mod de acord cu ceea ce organizatiile oficiale si respectabile ale comunicarii mediatice, îi sfatuiesc, nici conform cu ceea ce partidele principale le recomanda. Miscarile publice, care numai recent au tins prea mult catre stînga, sau catre extrema dreapta, ocupa centrul scenei, si împing la o parte greutatile greoaie ale politicii.
La început, aceste rezultate inconveniente  au fost grabit declarate, ca fiind anomalii sau  coincidente. Însa atunci cînd au devenit mai frecvente, oamenii au început sa spuna ca societatea nu-i întelege pe cei care se gasesc la cupula puterii, si care înca nu sau maturizat suficient, pentru a fi capabili sa evalueze munca autoritatilor pentru binele public. Sau se scufunda în histerism, si declara ca sunt rezultatul unei propagande straine, în general,  rusa.
Prieteni si colegi, as dori sa am aici în Rusia, o masina de propaganda asemanatoare, însa din nefericire, nu este cazul. Nici macar avem mijloace de comunicare mediatice globale, ca CNN, BBC si altele. Pur si simplu, înca nu avem acest tip de capacitate.
În ceea ce priveste afirmatia ca franja si populistii au derutat o minoritate apreciabila, sobrie si responsabila – nu vorbim despre populisti, sau despre orice altceva asemanator, însa vorbim despre oameni comuni, cetateni comuni, care îsi pierd încrederea în clasa dominanta. Aceasta este problema.
De altfel, cu un program politic distrus, asa cum este, si cu alegerile încetînd de a mai fi un instrument pentru schimbare, dar care consista numai în scandaluri si spalare de rufe murdare – cine a dat 'manusi' cui, cine doarme cu cine, daca ma scuzati. Aceasta situatie a depasit orice limite. Si sincer, privind catre platformele diferitilor candidati, ramînem cu impresia, ca ei au fost turnati în acelasi tipar – diferenta este mica, daca exista vreuna.
Se pare ca elitele, nu vad profunzimea stratificarii societatii, si eroziunea clasei mijlocii, cu toate ca, în acelasi timp, introduc concepte ideologice care, dupa parerea mea, sunt destructive pentru identitatea culturala si nationala. Si în anumite cazuri, în unele tari, aceleasi elite, distrug interesele nationale, si renunta la suveranitate, în schimbul de favoruri ale unor suverani straini.
Acest lucru ridica întrebarea : Cine este cu adevarat franja ? Clasa în expansiune a oligarhiei supranationale si a birocratiei, care de fapt, de multe ori nu este aleasa, nici controlata de societate, sau de majoritatea cetatenilor, care vor lucruri simple si clare – stabilitate, dezvoltarea libera a tarilor lor, perspective pentru vietile lor si pentru vietile copiilor lor, protectia identitatii lor culturale, si în cele din urma, siguranta bazica pentru ei si pentru fiintele lor dragi.
Oamenii sunt în mod clar speriati vazînd cum terorismul evolueaza, de la o amenintare îndepartata, la o intimidare permanenta, asa cum un atac terorist ar putea avea loc foarte aproape de ei, pe strada urmatoare, sau chiar pe aceeiasi strada, în timp ce orice artefact improvizat – de la un explosif fabricat în casa, pîna la un camion comun – poate fi folosit pentru a duce la capat un asasinat în masa.
Mai mult, atacurile teroriste care au avut loc în ultimii ani în Boston, si în alte orase din SUA, Paris, Bruxell, Nice, si în orase germane, as precum din nefericire, în propria noastra tara, au aratat ca teroristii, nu au nevoie unitati sau de structuri organizate – ei pot actiona în mod independent, pe cont propriu, au nevoie doar de un motiv ideologic împotriva dusmanilor lor, adica, împotriva voastra, si împotriva noastra.
Amenintarea terorista, este un exemplu clar de cum oamenii nu reusesc sa evalueze în mod adecvat, natura si cauzele amenintarilor crescînde. O vedem, în modul în care evenimentele din Siria se dezvolta. Nimeni a reusit sa împiedice varsarea de sînge, si sa lanseze un proces de acord politic. S-ar putea gîndi, ca în prezent am fi început sa dezvoltam un front comun împotriva terorismului, dupa negocieri atît de îndelungate, de un efort enorm si de angajamente dificile.
Însa acest fapt nu sa îndeplinit, si acest front comun nu a aparut. Acordurile mele personale, cu Presedintele Statelor Unite, de asemenea nu au dat rezultate. Existau persoane la Washington, pregatite sa faca tot posibilul pentru a împiedica ca aceste acorduri sa fie concretizate. Aceste fapte au demonstrat o dorinta inexplicabila, as spune chiar irationala, din partea tarilor occidentale, de a continua sa comita aceleasi greseli, sau asa cum spunem aici în Rusia, sa repete continuu aceeasi greseala.
Cu totii vedem ce se întîmpla în Afganistan, în Irak, în Libia, si într-o serie de alte tari. Trebuie sa întreb : Unde sunt rezultatele luptei împotriva terorismului, si împotriva extremismului ? În general, privind lumea ca un întreg, exista anumite efecte în anumite regiuni si localitati, dar nu exista un rezultat global, si amenintarea terorista continua sa creasca.
Noi toti ne amintim de euforia care avusese loc în cîteva capitale, cu ocazia Primaverei Arabe. Unde sunt în ziua de azi aceste fanfare ? Apelurile Rusiei, pentru o lupta comuna împotriva terorismului au fost ignorate. În plus, ei au continuat sa înarmeze, sa furnizeze si sa antreneze grupuri teroriste, cu speranta de a-i folosi pentru a-si atinge propriile lor scopuri politice. Acest joc este foarte periculos, si ma adresez din nou, jucatorilor : În acest caz, extremistii sunt mai vicleni, inteligenti si mai puternici decît voi ; si daca veti continua sa jucati acest joc cu ei, veti pierde întotdeauna.
Colegi, este clar ca comunitatea internationala trebuie sa se concentreze în problemele reale înfruntate de Umanitate în prezent, si a caror rezolutie va transforma lumea noastra într-un loc mai sigur, si mai stabil, si va transforma sistemul de relatii internationale, în ceva mai just si egal. Asa cum am spus, este fundamental sa se transforme globalizarea pentru un grup selectionat a cîtiva, în ceva disponibil pentru toti. Am convingerea ferma, ca vom putea sa depasim aceste amenintari si provocari, lucrînd numai împreuna, bazati pe fundamentul solid al Dreptului International, si pe Carta Natiunilor Unite.
În prezent, Organizatia Natiunilor Unite, continua sa fie o institutie care nu are paralel în reprezentativitate si universalitate, un loc unic pentru dialogul echitativ. Regulile sale universale, sunt necesare pentru a include în integrarea economica si umanitara, cel mai mare numar de tari posibil, garantînd responsabilitatea politica, si lucrarile acelorasi, pentru a coordena actiunile lor, si de asemenea, pentru a prezerva modelele lor de suveranitate si de dezvoltare.
Nu ne îndoim ca suveranitatea, este notiunea centrala a întregului sistem de relatii internationale. Respectul pentru suveranitate si pentru consolidare, va ajuta sa garanteze pacea si stabilitatea, atît la nivel naational, cît si international. Exista multe tari care pot avea încredere într-o istorie care dateaza de mii de ani, ca Rusia, si apreciem identitatea, libertatea si independenta noastra. Însa nu cautam sa exercitam dominarea globala, expansiunea, sau confrontul, asupra nimanui.
De acord cu mentalitatea noastra, adevarata lideranta, consta, în a analiza problemele reale, si în a nu încerca sa se inventeze amenintari mitice, si a le folosi pentru a cilindra pe altii. În acest mod, este exact cum Rusia întelege rolul sau în problemele globale.
Exista prioritati, fara de care, un viitor prosper împartasit, pentru planeta noastra, este de negîndit, si aceleasi, sunt absolut incontestabile. Nu ma refer la nimic care este nou. În primul rînd, exista o siguranta egala si indivizibila, pentru toate statele. Numai dupa ce se va pune capat conflictelor armate, si se va asigura dezvoltarea pacifica a tuturor tarilor, vom fi capabili sa dialogam despre progresul economic, si despre rezolutia problemelor sociale, umanitare, si a altor chestiuni esentiale. În prezent, este important sa se combata terorismul si extremismul. A fost spus mai mult decît o data, ca acest rau, poate fi depasit numai printr-un efort concentrat a tuturor statelor din lume. Rusia, continua sa-l ofere tuturor partenerilor interesati.
Este necesar sa se adauge agendei interantionale, chestiunea de a se restaura în tarile din Orientul Mijlociu, statutul de natiune independenta, de economie, si de sfera sociala.  Scara giganta de distrugere, cere elaborarea unui program global pe timp îndelungat, o specie de Plan Marshall, pentru a revitaliza zona afectata de razboi si de conflicte. Desigur ca Rusia, doreste sa se asocieze activ acestor eforturi comune.
Nu putem atinge stabilitatea globala, numai daca garantam progresul economic global. Este esential sa fie furnizate conditiile pentru a stabili munca creativa si cresterea economica, într-un ritm, în care, s-ar pune capat diviziunii lumii, în învingatori si pierzatori permanenti. Regulile jocului, trebuie sa dea economiilor în dezvoltare, cel putin o oportunitate de a recupera întîrzierea în fata a ceea ce denumim, economiile dezvoltate. Trebuie sa lucram pentru a nivela ritmul de dezvoltare economica, si pentru a pregati tarile si regiunile întîrziate, de mod a face sa devina fructul cresterii economice si a progresului tehnologic, accesibil tuturor. Va ajuta, în special, sa se puna capat saraciei, unul dintre cele mai rele flageluri contemporane.
De asemenea, este pe deplin evident, ca cooperarea economica trebuie sa fie lucrativa reciproc, si sa se bazeze pe principiile universale, pentru a permite ca toate tarile sa devina parteneri egali, în activitatile economice globale. Este adevarat ca, tendinta pentru regionalizarea economiei mondiale, probabil va persista pe termen mediu. Cu toate acestea, acordurile comerciale trebuie sa se complecteze si sa se extinda, si sa nu substituie nici o data regulamentele universale.
Rusia, sustine armonizarea de formate economice regionale, bazate pe principii de transparenta si respect pentru interesele fiecaruia. Este în acest fel ca noi organizam munca Uniunii Economice din Eurasia, si conducem negocierile cu partenerii nostrii, în particular în coordonare cu proiectul Centurii Economice a Drumului Matasii, pe care China, îl pune în aplicare. Speram sa promovam o ampla partenerie euro-asiatica, care promite sa evolueze  catre unul din centrele de formare a unei vaste zone de integrare euro-asiatica. Pentru a pune în practica aceasta ideie, conversatiile între 5 + 1, au început deja, cu scopul de a obtine un acord de cooperare economica si comerciala, între toti participantii în proces.
Una din sarcinile noastre importante, este de a dezvolta potentialul uman. Numai o lume cu oportunitati ample pentru toti, cu lucratori înalt calificati, cu acces la cunoastere, si cu o mare varietate de mijloace pentru a realiza potentialul lor, poate fi considerat cu adevarat, o lume libera. Numai o lume, unde oamenii din diferite tari sa nu lupte pentru a supravietui, însa sa duca o viata plina, va putea sa fie recunoscuta ca stabila.
Un viitor decent, este imposibil fara o protectie a mediului, si fara abordarea problemelor climatice. Pentru acest motiv, va fi o prioritate, pentru viitoarele decenii, conservarea lumii naturale, si a diversitatii sale, si reducerea impactului uman, asupra mediului înconjurator.
O alta prioritate, este îngrijirea sanatatii, la nivel global. Desigur, exista multe probleme, ca epidemiile pe scara larga, scaderea taxei de mortalitate în unele regiuni si conexiuni. Atunci, exista un spatiu enorm pentru progres. Toti oamenii lumii, nu doar elita, trebuie sa aiba dreptul la o viata lunga, deplina si sanatoasa. Este un scop nobil. În concluzie, trebuie sa construim în prezent, bazele lumii viitoare, prin investitia în toate zonele de dezvoltare umana. Si, desigur, ca este necesar sa se continue o dezbatere ampla, a viitorului nostru comun, pentru ca toate initiativele cu bun simt si promitatoare, sa fie ascultate.
Colegi, domnelor si domnilor, am încredere ca dvs, în calitate de membrii ai Clubului Valdai, veti participa activ în aceasta lucrare. Experienta dvs, va permite sa întelegeti toate unghiurile procesului în curs, fie în Rusia, fie în lume, asa precum, sa prevedeti si sa evaluati tendintele pe termen îndelungat, si sa prezentati noi initiative si recomandari, care ne vor ajuta sa gasim calea catre un viitor mai prosper si durabil, de care avem atîta nevoie.

Foarte recunoscator pentru atentie.



Va continua ….

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4904